Je bekijkt nu Spiegelen

Spiegelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tips

Wat is dat wat jij doet, dat spiegelen? Een veelgestelde vraag van mensen aan mij.

Als je in De Van Dale kijkt, is de betekenis van spiegelen licht terugkaatsen en een voorbeeld aan iemand nemen.

Als je in een spiegel kijkt, wat zie je dan? Juist, dan zie je jezelluf. Alles wat je tegenkomt in je leven kun je zien als spiegel. Hetgeen of diegene waar je ‘last’ van hebt, zegt onbewust ook iets over jou.

De spiegels waar ik het meest mee werk als ik mama’s coach, zijn hun kinderen. Onze kinderen kennen ons super goed, van binnen en van buiten. Ze hebben namelijk 9 maanden in ons gewoond. Onbewust spiegelen zij ons, omdat ze willen dat wij echt gelukkig zijn.

Als je dus in de spiegel durft te kijken, die je kind je voorhoudt, kun je veel leren over jezelluf.

Als je ‘last’ hebt van het gedrag/ lichamelijke klachten of leerproblemen van je kind, dan kun je vooral leren over de ‘pijn’, het ‘gebrek aan’, het ‘gemis’ enz., die ontstaan zijn in jouw kindertijd.

Je kind geeft je dan signalen met zijn gedrag, omdat hij onbewust voelt dat je nog iets ‘ouds’ onderdrukt, iets waar je nog mee mag dealen, wat je nog mag aankijken, zodat je echt van harte gelukkig en vrij bent.

Dat wat jij nog onderdrukt, drukt je kind dan uit d.m.v. bijvoorbeeld veelvuldig huilen, boosheid, hooggevoeligheid, ADHD, autisme, dyslexie, pesten/gepest worden, buikpijn, hoofdpijn, plas- of poep-problemen, eetproblemen en allerlei andere gedragingen en klachten.

Omdat je kind je heel goed aanvoelt, probeert hij je te helpen uit liefde voor jou. Hoe lastig je dit misschien ook vindt, het is wel heel mooi. En het mooie ervan is, dat wij dit als kind ook gedaan hebben bij onze ouders en zij waren op hun beurt ook weer spiegeltjes voor hun ouders.

Elke generatie ONT-wikkelt (lees, groeien door ‘jassen’ uit te trekken) haar eigen IN-gewikkelde issues (lees, beschermende ‘jassen’, overlevingsstrategieën), die in familiesystemen voorkomen. Als wij er als volwassenen mee aan de slag gaan, dan hoeven onze kinderen dat niet meer te doen.

Geweldig toch, je kind laat je zien, waar jij nog mee ‘worstelt’ uit je kindertijd, jij gaat ermee aan de slag, ontwikkelt je en je groeit, waardoor je kind automatisch met je meegroeit en stopt met ‘lastig’ gedrag vertonen.

Jij bewondert je kind om zijn groei en dat is natuurlijk ook jouw spiegel, want je kind laat zien dat jij ook gegroeid bent en bewondert dat ook in jou ????????????

Onze kinderen nemen een voorbeeld aan ons, doen ons na, in alles wie en wat we zijn en wat we doen, ook de lastige dingen. Maar…als we dan in de spiegel durven kijken en in actie komen, dan kunnen we het ‘licht weerkaatsen’ en kunnen onze kids een stuk ‘lichter’ door het leven ????❤️

#spiegelen #mama #kind #coach